خانه / دسته‌بندی نشده / 8 درصد جمعیت بالای 30 سال در خراسان شمالی دیابت دارند

8 درصد جمعیت بالای 30 سال در خراسان شمالی دیابت دارند



به گزارش ایرنا نسرین علیزاده روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: 50 درصد از این جمعیت نمی دانند که دیابت دارند، تنها چهار درصد با مراجعه متوجه این بیماری شده اند، 50 درصد از افراد دیابیتی از دیابت خود خبر ندارند.
وی بر پیشگیری و شناسایی بیماران دیابتی در این استان تاکید کرد و افزود: افراد بالای 30 سال برای بار اول به صورت رایگان تست قند و کلسترول می شوند از همشهری ها می خواهیم تا برای این تست مراجعه کنند.
وی افزود: افرادی که دارای دیابت باشند برای تغذیه به مشاوره ها ارجاع داده می شود که تحت مراقبت قرار گیرند اما افرادی که از بیماری خود در این خصوص خبر ندارند دچار مشکل خواهند شد چرا که تحت مراقبت های تغذیه ای قرار نگرفته اند.
وی گفت: هم اکنون 6 کارشناس تغذیه در هفت مرکز در بجنورد، شیروان و آشخانه به شهروندان آموزش تغذیه درست می دهند.
این کارشناس در خصوص بیماری دیابت گفت: دیابت یا بیماری قند، بیماری متابولیکی مزمنی است که با سوخت و ساز غیر طبیعی کربوهیدارت ها، پروتین ها و چربی ها همراه است، در بیماران مبتلا به دیابت، هورمن انسولین که در ورود قند از خون به سلول ها و مصرف آن نقش دارد، به قدر کافی ترشح نمی شود لذا همواره و در تمام طول عمر باید آن را کنترل کرد.
عیلزاده افزود: عدم کنترل قند خون می تواند سبب بروز بیماری های مختلفی مانند بیماری های کلیوی، قلبی – عروقی، فشار خون، و بسیاری بیماریهای دیگر شود.
وی اظهار کرد: نخستین و موثر ترین شیوه کنترل دیابت رعایت رژیم غذایی و در کنار آن انجام ورزش های سبک نظیر پیاده روی است، در صورت دارو درمانی نیز زیر نظر پزشک معالج توصیه می شود.
مدیر گروه بهبود معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در خصوص توصیه های غذایی برای مبتلایان به دیابت گفت: اضافه وزن و چاقی می تواند سبب بروز بیماری دیابت شود، از سوی دیگر کاهش وزن نیز کمک زیادی به کنترل قند خون می کند، لذا افرادی که با اضافه وزن مواجه هستند باید نسبت به کاهش وزن خود از طریق کاهش کالری مصرفی و افزایش فعالیت بدنی اقدام کنند.
وی افزود: مصرف قند و شکر و غذاهای حاوی آنها در بیماران دیابتی ممنوع است، توصیه می شود که غذاهای روزانه در سه وعده اصلی و سه میان وعده تقسیم شود و همچنین نان های مصرفی باید از آرد سبوس دار و با استفاده از خمیر مایه تهیه شوند.
وی گفت: مصرف حبوبات در برنامه غذایی توصیه می شود، از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده باید پرهیز شود، روغن مصرفی باید از نوع گیاهی باشد، مصرف نمک را تا حد امکان کاهش داده شود، از غذاهای آماده و کنسروی که همگی حاوی مقادیر زیادی نمک، شکر یا چربی هستند استفاده نشود.
مدیر گروه بهبود معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی افزود: مصرف قند و شکر در این بیماران سبب بالا رفتن سریع قند خون می شود، وجود قند اضافی در خون زیانبار است و عوارض نامطلوبی را موجب می شود، بالا رفتن قند خون عوارضی از جمله آسیب به شبکیه چشم، نارسایی کلیه ها و تخریب اعصاب محیطی و پیامد های آن مثل عفونت و قطع نازیر اندام های تحتانی خواهد بود.
وی در خصوص مصرف نمک نیز در بیماران مبتلا به دیابت گفت: مصرف زیاد نمک می تواند سبب بالا رفتن فشار خون شود و به اعضایی مثل قلب و کلیه آسیب برساند.
علیزاده اظهار کرد: مصرف بیش از حد چربی و روغن علاوه بر مشکلاتی که برای سیستم قلب و عروق ایجاد می کند سبب افزایش کالری دریافتی و بروز اضافه وزن و چاقی می شود که هم زمنیه ساز و هم تشدید کننده دیابت است، مبتلایان به دیابت به سبب کنترل وزن و هم برای جلوگیری از اختلالات متابولیسم چربی ها باید از مصرف زیاد روغن و هم چنین غذاهای سرخ شده و پر چرب خود داری کنند.
به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ۶۰ درصد جمعیت بالای 18 سال این استان دچار اضافه وزن و چاقی هستند.
تنها 50 درصد مردم این استان به اندازه کافی میوه و سبزی مصرف می کنند.
استان 863 هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است که بیشتر مردم این خطه بویژه در روستاها کار کشاورزی و دامپروری انجام می دهند.
3007/ 6042/ خبرنگار: ربابه صانعی ** انتشار دهنده: سید حسین قدسی



انتهای پیام /*










دیدگاهتان را بنویسید